Bana Göre Doğallık Nedir?

İlişkiler ve dış görünüşler dahil olmak üzere artık doğal olan ürün ya da kişiler bulmakta zorlanıyoruz. 700 sene öncesinin büyük düşünürü Mevlana ne de güzel ifade etmiş bir cümlede doğallığı: “Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.” Önce kendimizden, davranışlarımızdan akmalı doğallık…

Peki, doğallık bana göre nedir?

1. Herkesin “Artık botoks zamanın gelmiş, kırışıklıkların çok kötü duruyor” demesine rağmen yüzümdeki çizgilerle mutlu mesut dolanabiliyor olmaktır. Sıklıkla karşılaştığım bir durum olduğu için yazma gereği duydum.

2. Her türlü iş, eş, arkadaş, aşk, gündelik hayat ilişkilerinde dürüst olup karşındakinin gözlerinin içine bakıp gerçekleri söyleyebilmektir.

3. Sevmediğin hayatında istemediğin kişilere zoraki, yapmacık gülümsemeler vermemektir. Yeri geldiğinde onları hayatından çıkarma cesaretini gösterebilmektir.

4. Gülmek istediğin her an doya doya gülmek ve etrafındakileri güldürebilmektir.

5. Evinin etrafını yapay çiçeklerle süslemek değil, az da olsa doğal bitkilerle çevrelemektir.

6. “Onlar ne der acaba?” diye düşünmeden dilediğince, korkusuzca yaşamaktır.

7. Yemek sonrası eve geldiğinde dişinin arasında tüm gece sıkışmış kalmış maydanozu gördüğünde takılmamak ve hatta herkesin seni böyle görmeye mecbur kaldığı için kıs kıs gülebilmektir.

8. Salatalığı, domatesi, elmayı, mandalinayı dalından koparıp ağzını şapırdatarak ve sularını akıtarak yiyebilmektir.

9. Çocuğunu çimlerin üstüne bırakmak ve dilediği gibi oynamasına, yerlerde yuvarlanmasına izin vermektir; bir gün önce yağmur yağmış ve her yer çamur olsa bile.

10. O gün kimseyi takmayarak içinden nasıl geldiyse öyle giyinmektir. Herkes sen işe giderken senin düğüne gittiğini düşünebilir ama kimin umurunda? Senin canın öyle istemiş, ne güzel!

11. İnekten gelen sütün kokusunu içine çeke çeke o sütü içmektir ve kalanıyla da nohut mayasıyla tamamen doğal yoğurt yapmaktır.

12. Doğanın karşısında ayaklarını uzatıp güzel bir dergi veya kitap okumaktır mumlar eşliğinde.

13. İçinizdeki çocuğun her daim yaşamasına izin vermektir.

14. Evde saksıda fesleğen, nane, kişniş yetiştirebilmektir.

15. Spor yaparken doğaya bakabilmektir.

16. Diyetteyken sadece kalori kısıtlaması yapmak değil aynı zamanda sana kötü hissettiren insanların sayısında da azaltma yapabilmektir.

17. Ambalajı güzel- “Al beni” diyen ama içi yapay maddeler dolu paketli gıdalar tüketmediği gibi, dışını güzel paketlemiş ama gerçek içeriğini saklayan insanlardan da uzak durabilmektir.

18. Mekanını doğallıkla döşeyebilmektir.

19. Dudakları gülerken gözlerinin içinin de gülüyor olmasıdır.

20. Acaba sosyal medyada kaç takipçim olacak, kaç beğeni alacağım endişesi duymadan yaşamaktır.

21. Komşuna habersiz gittiğinde sana “Aç mısın? Yemek ister misin?” diye sorduğunda “Ayy zahmet olmasın, gerek yok” gibi yapmacık laflara girmeden “Evet açım, yemekte ne var?” diyebilmektir.

22. Çocuğuna ilk yemeklerini tattırırken onları en ham, en yalın halinde verebilmektir, pilavın içine kabağı saklamadan kabak olarak vermek, balığı balık olarak yedirmektir. İçinde acaba sevmezse, yemezse endişesi, korkusu taşımadan…

23. Başkaları ne düşünür diye annelik yapmaya çalışmak yerine kendi hisleriyle çocuğuna en iyisini yapmaya çalışmaktır.

24. “Kimse beni beğenmezse” ya da “Beni deli zannederlerse” diye düşünmeden pedikürden çıktığında kış vakti parmak arası terliklerle evine kadar geri yürümektir.

25. Vücudunun sinyallerini dinleyip bazen çok yemek istediğinde serbest bırakmak ve bu durumun geçici olduğunu bilmektir.

26. Seni makyajlı gördüklerinde insanların şaşırmasıdır.

27. Bazen aptal durumuna düştüğünde bunu sonradan gülerek etrafındakilerle paylaşabilmektir.

28. Bir şey “pahalı” geliyorsa karşındaki satıcıya yüz bin tane “Ayy yok beğenmedim, esasında basit duruyor” gibi yalanlar söylemek yerine “Bu benim için pahalı” diyebilmektir.

29. Bir film izlerken ağlamak istediğinde yanındakinden ya da sinemada etrafında oturanlardan çekinmeden doya doya ağlayabilmektir.

30. Bazen başarısız olduğunda bunu da kabullenebilmektir.

31. Acıktığında yiyip, doyduğunda yemeyi bırakabilmektir.

Didem Kanca Üstay

Yayımlayan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir